Käytetyn auton kauppa on yleisin kuluttajaneuvonnan valitusaihe - Pörhöstä vain 95 valitusta
Jouni Seppänen on ostanut Pörhöltä kahdeksan autoa 20 vuodessa
Oma elämäntilanne, käyttötarpeet ja budjetti määrittävät pitkälti sen, minkälainen auto on omaan elämään kaikkein paras valinta. Kun suunnittelee auton ostamista, kaikkein helpoimmalla pääsee kysymällä neuvoa alan ammattilaiselta.
Pörhöllä oikean auton etsiminen aloitetaan tarvekartoituksesta, jonka avulla valtavan suuresta valikoimasta löydetään asiakkaalle yleensä varsin nopeasti sopivin auto.
Kysytäänpä siis suoraan Rovaniemen Pörhön Jarno Pallarilta ja Keminmaan Pörhön Niklas Nurmokselta: miten suuresta automaailmasta voisi löytää juuri omaan elämään parhaiten sopivan menopelin?
1) Kun nykyinen auto alkaa reistailla
Esimerkki: Timon ja Jaanan vanha auto on alkanut vaatia yhä useampia korjauksia ja huoltokulut kasvavat kasvamistaan.
Jatkuvat korjaukset ja kasvaneet huoltokulut voivat olla merkkejä siitä, että on aika harkita uuden auton hankintaa. Jos autolla on ajettu paljon, alkaa autoon kuin autoon tulla vähitellen erilaisia pienempiä ja isompia vikoja, joiden korjauskustannukset voivat nousta korkealle.
”Käytetyissä autoissa vaihtoaika vaihtelee paljon käyttäjän mukaan – osa vaihtaa autoa hyvinkin tiuhaan, osa taas ajaa auton loppuun ja ostaa uuden vasta kun on aivan pakko. Kun auton mittarilukema lähestyy 200 000 kilometriä, on viimeistään hyvä hetki miettiä uuden auton hankintaa. Pörhöllä on uusien autojen lisäksi erittäin laaja valikoima vaihtoautoja, joista löytyy hyviä vaihtoehtoja monessa eri hintaluokassa ja kaikilla käyttövoimilla. Autamme tarvittaessa laskemaan, millaiset ylläpitokustannukset uudella autolla olisi verrattuna nykyiseen.”
2) Kun elämäntilanne muuttuu
Esimerkki: Veeralle ja Aleksille on tulossa perheenlisäystä ja on aika vaihtaa auto uuteen elämäntilanteeseen sopivaksi.
Elämäntilanteen muutokset ovat yleinen syy auton vaihtoon. Autoa valitessa onkin tärkeää miettiä, miten auto voisi tehdä arjesta sujuvampaa ja kuinka hyvin menopeli mukautuu uuteen elämäntilanteeseen.
”Perheen kasvaessa on tärkeää valita auto, joka on taloudellinen ja jossa on riittävästi tilaa kaikille perheenjäsenille. Moni perheellinen toivoo autolta helppoutta: autossa olisi hyvä olla reilusti tavaratilaa, helpot kiinnitysominaisuudet esimerkiksi turvakaukalolle tai -istuimelle sekä kattavat turvallisuusominaisuudet, kuten automaattinen hätäjarrutus ja kaistavahti.
Käytännöllisyys ja turvallisuus ovat usein uutta autoa valitessa avainasemassa. Meidän Pörhötakuu (https://www.porho.fi/automyynti/porhotakuu/) sekä Pörhöturva (https://www.porho.fi/automyynti/porhoturva/) takaavat autoilijalle, että arki ja lomat sujuvat tavallista huolettomammin.”
3) Kun harrastukset vaativat autolta paljon
Esimerkki: Mika harrastaa matkailua ja maastopyöräilyä ja tarvitsee auton, jossa harrastusvälineet kulkevat helposti mukana.
Harrastukset voivat vaatia autolta erityisominaisuuksia. Pörhöltä saa myös vaihtoautoihin aina kattavasti erilaisia lisävarusteita tarpeen mukaan – esimerkiksi vetokoukku voidaan asentaa autoon tarvittaessa, jos sitä ei jo ole.
”Harrastuksiin sopiva auto kannattaa valita sen mukaan, miten paljon ja minkälaisia välineitä kuljetat. Jos harrastusvälineet vievät paljon tilaa, on autossa hyvä olla ison tavaratilan lisäksi mahdollisuus lisätilalle esimerkiksi vetokoukkuun asennettavan pyörätelineen tai kattoboksin muodossa.
Vaikeakulkuisessa maastossa ajavalle neliveto on hyvä vaihtoehto, ja jos autolla pitää pystyä vetämään esimerkiksi venettä peräkärryssä tai asuntovaunua, kannattaa veto-ominaisuuksien lisäksi kiinnittää huomiota myös auton käyttövoimaan.”
4) Kun sähköauto kiinnostaa
Esimerkki: Laura on miettinyt siirtymistä sähköautoiluun, mutta ei ole varma, sopiiko se hänen tarpeisiinsa.
Sähkö- ja hybridiautojen suosio on kasvanut merkittävästi viime vuosien aikana. Ne tarjoavat mukavaa ja taloudellista ajoa sekä ympäristöystävällisyyttä, mutta eivät ole automaattisesti paras valinta kaikkiin tarpeisiin.
”Sähköauto sopii loistavasti paikallispyöritykseen, arkiajoon ja pääväylille, joissa on hyvät latausverkostot. Ennen sähköauton hankkimista kannattaa tarkistaa latausverkoston kattavuus alueellasi ja laskea sähköauton käyttökustannuksia verrattuna polttomoottoriautoon – me voimme auttaa tässä.
Sähköautoissa kannattaa kiinnittää huomiota toimintamatkaan ja latausaikaan – sähköauto sopii moneen käyttöön, mutta ei ole välttämättä paras valinta esimerkiksi ihmiselle, joka asuu aivan pohjoisimmassa Suomessa tai jonka pitää pystyä vetämään autolla suurta kuormaa. Meillä on hyvä valikoima uusia ja käytettyjä sähköautoja ja hybridejä, jotka ovat usein kustannustehokkaampia vaihtoehtoja polttomoottoriautoille.”
5) Kun haluaa vähentää auton käyttökustannuksia
Esimerkki: Jussi haluaa laskea autoilun kokonaiskustannuksia ja etsiä pitkällä aikavälillä edullisempaa menopeliä.
Auton käyttökustannukset ovat monelle merkittävä tekijä auton valinnassa. Polttoaineen kulutus, huoltokustannukset ja verot voivat vaihdella suuresti eri automalleissa ja käyttövoimissa.
”Auton käyttökustannuksia voi vähentää valitsemalla taloudellisen ja vähän kuluttavan auton. Sähkö- ja hybridiautot voivat tuoda huomattavaa säästöä pitkällä aikavälillä alhaisten polttoaine- ja huoltokustannusten ansiosta.
Kustannuksissa on hyvä ottaa huomioon myös verotus, ylläpito- ja huoltokustannukset sekä auton käyttötarkoitus. Me autamme mielellämme vertailemaan eri vaihtoehtoja ja laskemaan kokonaiskustannuksia, jotta asiakas löytää omaan budjettiinsa järkevimmän menopelin.”